Ohrabrujuće vijesti stižu nam nakon ljetne stanke, prvi natječaji za povlačenje novca iz Fondova EU za ugradnju dizala u stambene zgrade mogli bi krenuti već sljedeće godine, rečeno je na okruglom stolu pod nazivom „Inicijativa Dostupnost do stana, kada će krenuti dizala?“, održanom povodom Svjetskog dana starijih osoba u Kući Europe u Zagrebu.

Riječ je o inicijativi Koordinacije umirovljeničkih udruga Hrvatske pošte i Hrvatskog telekoma te hrvatske eurozastupnice Biljane Borzan (SDP), koji već dulje vrijeme lobiraju da se krene u ovaj projekt od velikog značaja za oko 700.000 ljudi koliko ih živi u stambenim zgradama bez dizala, a među kojima su brojni invalidi, umirovljenici te roditelji s malom djecom.

Dosadašnje informacije o ovom atraktivnom natječaju bile su raznolike. Eurozastupnica Borzan je u više navrata isticala kako poduzima sve radnje ne bi li izlobirala ovaj projekt u Bruxellesu, no „bez odlučnog angažmana resornog ministarstva EU fondova“ je taj pothvat nedostižan. Želimir Manenica, predsjednik udruge umirovljenika HP-a i HT-a te idejni začetnik i inicijator ovog projekta istaknuo je kako „projekt još nije krenuo jer je kolateralna žrtva lošeg povlačenja sredstava iz EU fondova na razini Hrvatske“.

No, stižu ohrabrujuće vijesti iz usta g. Dragana Jelića, pomoćnika ministrice regionalnog razvoja i EU fondova koji je kazao kako pregovori s Europskom komisijom oko rebalansa Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ napreduju dobro.

– Ukoliko do kraja godine dobijemo zeleno svjetlo za rebalans, u 2019. možemo raspisati prve natječaje za sufinanciranje ugradnje dizala, što kroz energetsku obnovu zgrada što kroz zaseban pilot program. Po nekoj logici, prednost na natječajima bi trebali imati zgrade s većim brojem starijih, slabo pokretnih i invalidnih osoba – najavio je Jelić.

Podsjetimo, u dosadašnjim informacijama koje su kolale na temu sufinanciranja ugradnje dizala, spominjalo se sufinanciranje od 85 posto bespovratnih sredstava za pojedino dizalo, što će se osigurati iz EU fondova, uključujući izradu projekta te ugradnju dizala i sve potrebne građevinske radove.

Tvrtka Speculum posjeduje sva potrebna inženjerska znanja i konzultantsko iskustvo da Vaš projekt ugradnje dizala provede u djelo.

Iskoristite naše iskustvo. Jer mi smo tu zbog Vas.